Les différences culturelles.

Door: Leonie

Blijf op de hoogte en volg Leonie

11 Juli 2012 | Frankrijk, Novalaise

Salut!

Na een paar dagen Frankrijk heb ik inmiddels wat cultuurverschillen ervaren en een paar hiervan wil ik graag met jullie delen.

Als eerste (en algemeen bekend) is op tijd komen voor Fransen moeilijk. 9 uur beginnen betekent niet 10 vóór 9 aankomen, maar 10 over 9. Pourqoi? Je ne sais pas.
Ik heb ervaren dat Fransen wel ontzettend stipt zijn wanneer het om lunchpauze gaat. 12 uur is 12 uur en dan MOETEN ze gaan eten. 1 uur weer beginnen verschuift naar kwart over 1, maar daar lijken ze geen enkel probleem mee te hebben.

Zoenen hoort ook bij de Franse cultuur en dit doen ze dan ook graag. Iemand die je voor de eerste keer die dag ziet hoor je twee zoenen te geven. Hier lijken ze veel waarde aan te hechten, ze slaan het absoluut niet over.

Als laatste ‘cultuurverschil’ iets waar ik ontzettend om gelachen heb de afgelopen dagen; pétanque. Beter bekend als ‘Jeu de boules’ in Nederland (maar als ik dat hier zeg kan ik waarschijnlijk de trein terug naar huis nemen). Het maakt niet uit wat voor weer het is en welke plek, maar Fransen spelen pétanque. Bergop, bergaf, op gras, op een veld, in het zand, het maakt allemaal niet uit. Zo gauw ze de mogelijkheid zien en ballen hebben spelen ze pétanque.
Het leukste vind ik dat ze bloedfanatiek zijn. Er staat iemand te controleren bij de plek vanaf waar gegooid mag worden (stel je voor dat iemand net een millimeter dichterbij stond) en er wordt aan de overkant gekeken hoe de bal op de grond valt. Wanneer iedereen twee ballen het veld in heeft gegooid is het tijd om te controleren wie er gewonnen heeft. Geloof het of niet, zonder meetlint komen ze hier niet uit..

Dinsdag hebben we bij de miniclub weer lekker geknutseld, totempalen stonden op het programma. Deze zijn bij de meeste kinderen erg leuk geworden, de één is nog creatiever dan de ander. Ik verbaas me er echt over hoe creatief en fantasierijk de kinderen zijn.
Helaas was het weer dinsdagochtend niet zo mooi en moesten we binnen knutselen, balen, want het was enorm druk (35 kinderen ongeveer..) en daar is eigenlijk geen ruimte voor. Het is toch allemaal gelukt en we hebben ook weer balspelletjes gespeeld, dat vinden kinderen echt heel erg leuk.

’s Middags was ik vrij van 12 uur tot 17 uur. Ik had geen zin om te zwemmen dus besloot (na het skypen met Bas :) ) een wandeling te maken naar St. Alban de Montbel. Het was een vrij korte bergwandeling, maar toch best pittig. Het uitzicht was prachtig, bijna heel het meer kun je zien vanaf deze plek. Ik hoopte een beetje een leuk dorpje te zien, maar het was echt verlaten helaas.
Na de bergwandeling was het tijd voor een pingpong toernooi, maar er was vrij weinig animo. Het weer was inmiddels heel erg lekker, dus iedereen lag waarschijnlijk op het strand.

Vandaag was het tijd om het lokaal waar de animatie is te versieren. Met vouwblaadjes hebben we vissen gemaakt en opgehangen. Een aantal vissen hangen in mijn kamer. Ik heb de kinderen verteld dat mijn kamer heel erg kaal is, dus dat ze daar ook een vis voor mochten maken als ze zin hadden. Zin hadden ze zeker dus nu heb ik een vrolijke muur met vissen :).

Vanmiddag heb ik knutseltjes voorbereid voor de komende dagen en nog lekker even gezwommen. Hierna was het tijd voor pétanque. Gelukkig kwamen hier vooral kinderen op af en hebben we er een speelsere vorm van gemaakt met kegels. Grappig is wel dat op alle andere sportactiviteiten alleen Nederlanders afkomen, maar bij pétanque alleen maar Franse kinderen waren. De kinderen leken het wel heel leuk te vinden, dus dat is mooi. Zij speelden echter zonder meetlat, maar er werd wel door middel van voeten gemeten wie er had gewonnen.

Na pétanque wilde ik even lekker douchen, maar de douche was ontzettend koud omdat de geiser kapot is. Ik heb gevraagd waarom dit niet gemaakt wordt en het antwoord verbaasde mij.
De camping is niet van de man die ik zie als campingbaas, maar van een paar gemeenten. De gemeenten zijn laks met het onderhoud en daardoor scheelt er het één en ander aan de camping.
Vrijdag wordt de camping gekeurd, het was een 4 sterren camping maar ze zijn een tijdje geleden gedegradeerd naar een 3 sterren camping. Hier zijn de gemeenten niet blij mee, dus sinds dinsdag worden ineens allerlei heggen gesnoeid en wc’s zonder bril gerepareerd.
Vrijdag is best een spannende dag, dus eigenlijk is iedereen er druk mee bezig. Het animatieprogramma voor vrijdag moet goed zijn, gelukkig staat lampionnen maken op het programma en dat is zeker een leuk onderdeel.
Waar nodig help ik nu ook bij de receptie en andere zaken zodat vrijdag alles in orde is en de camping hopelijk de vierde ster terug krijgt.

Afijn, de douche zou gemaakt worden, maar diegene die ermee bezig is geweest heeft per ongeluk het tijdstip van de douche veranderd. Het warme water moet uit staan tussen 12 en 6, maar diegene heeft het dus precies omgedraaid hoor ik net..

Morgen weer een kans. Voor nu wens ik jullie allemaal een goede nacht!

À bientôt!

• 11 Juli 2012 - 20:57

Daphne:

Leuk om te lezen! Have fun!

• 11 Juli 2012 - 21:07

Saskia:

Hoera, weer een update. Papa was helemaal trots dat hij het eerder ontdekte ! Op zolder hebben wij ook nog zo'n mooie, nooit gebruikte, echte metalen petanque set, wie weet wil jij er als je terugkomt net zo fanatiek mee aan de slag :)